Koffie en Portugal gaan hand in hand

Koffie is onderdeel van de cultuur in Portugal. In elk dorpje, hoe groot of klein is er altijd wel een café of pastelaria waar de lokale mensen samenkomen om een lekker bakje koffie te drinken, vaak samen met een pastel de nata (roomgebakje).

Zo’n lekker kopje koffie kost gemiddeld ook maar 1 euro, zelfs voor 40 cent kan je al een kopje koffie vinden in Portugal. Vaak krijg je data dan ook een pastel de nata “gratis” bij, dat gaat ons ook naar ons Nederlandse hart natuurlijk.

Um Café – Bica of Cimbalino (porto)

Dé standaard koffie in Portugal is in een espresso. De espresso is donker, chocolade-achtig en sterk van smaak. De espresso wordt geserveerd in een klein espresso kopje.

Leuk weetje: bica staat voor “beba isto com açucar”, ofwel “drink dit met suiker”, omdat het soms best bitter kan zijn. Maar als de espresso op de juiste manier gezet wordt met een goede machine en uitstekend gebrande koffiebonen, zou de smaak helemaal in balans moeten zijn.


Soorten koffie in Portugal

Café cheio (of bica cheia)

Café cheio of bica cheia betekend  letterlijk een “volle koffie”! Hetzelfde kopje wordt gebruikt als bij een “bica”, maar het de gemalen koffiebonen worden langer geëxtraheerd met meer water, zodat je een iets milder drankje krijgt. En het kleine bica kopje zit dan helemaal vol.

Café curto (of Italiana)

Café curto of Italiana is gewoon Portugese koffie, maar dan op z’n Italiaans. Dezelfde “bica” wordt deze keer gemaakt met minder water, waardoor je een extra sterk shotje krijgt (niet geschikt voor watjes). Dit is wat wij een Ristretto zouden noemen.

Carioca

Ben je geen fan van een sterke en krachtige koffie? Dan is Carioca, een minder sterke versie van een espresso misschien iets voor jou! Bij een Carioca worden dezelfde gemalen koffiebonen waarmee eerder een bica werd gezet, hergebruikt om een mildere carioca te bereiden. Slimme recycling.

Abatanado

Abatanado is voor wie op zoek is naar een “gewone” koffie in Portugal. De basis blijft nog altijd een espresso, die aangevuld wordt met heet water. Maar dit drankje doet toch een beetje aan filterkoffie denken. Buiten Portugal heet dit een Americano.

Café duplo (of bica dupla)

Je kunt het misschien al raden: Café duplo of bica dupla is een dubbele espresso. Er wordt dus niet meer water door dezelfde hoeveelheid gemalen koffiebonen geperst (zoals bij een cheio), wel krijg je twee espresso’s in je kopje. Een echte dubbele espresso.

Descafeinado

Zelfs al houden de Portugezen van stevig en sterk, ook in Portugal kennen ze decaf koffie. In Portugal noemen ze dat een “descafeinado”, dit is niet meer dan een espresso zonder caffeine, maar je kunt elke andere variant ook krijgen zonder caffeine. Zet gewoon het woordje “descafeïnado” voor de koffiespecialiteit die je wilt proberen, en je krijgt een cafeïnevrije versie.


Portugeese koffie met melk – Com leite

Pingado

Nog een manier om de stevige kick van een Portugese espresso milder te maken, is met behulp van melk. Bij een Pingado is dat met een heel klein scheutje melk, “pingado” betekent immers “druppeltje” in het Portugees.

Abatanado pingado

Neem je een Americano of “abatanado” als basis, met een heel klein beetje melk erbij, dan heet dat in Portugal “abatanado pingado”. Wie normaal graag filterkoffie drinkt met een scheutje melk erin, zal blij worden van de smaak van dit drankje!

Garoto (of pingo)

Hou je van de textuur van opgeschuimde melk? Bestel dan een “garoto” (of een “pingo” in het noorden van het land) en je krijgt een espresso + een beetje melkschuim.

De letterlijke betekenis van het woord “garoto” is “jongen”. Deze koffie wordt zo genoemd omdat het de ideale introductie van koffie zou zijn voor kinderen, i.p.v. een sterke espresso.

Meia de leite

Letterlijk: de helft melk. Dit is dus een drankje met de helft melk, en de helft koffie. Heb je liever iets meer pit? Vraag dan een “meia de leite escura”, daar wordt een extra shotje espresso aan toegevoegd.

Galão

Een zeer populair drankje bij liefhebbers van een latte, het gaat hier immers om 2 derde melk met een espresso erbij. Deze koffie wordt geserveerd in een groot glas, net zoals een latte macchiato. Bestel je een “galão escuro” dan krijg je in Portugal een melkdrankje met een extra espresso erbij. Bestel je een “galão clarinho” dan zit er meer melk in het glas.

Plantaardige melk?

Ben je vegan of wil je om andere redenen geen dierlijke melk drinken? Dan kun je gerust “leite vegetal” bestellen. Plantaardige melk is minder populair in Portugal, vooral op het platteland. Toch is bijvoorbeeld “uma meia de leite com espuma de leite vegetal” op vele plekken best mogelijk.


Ijs koffie in Portugal

Café com gelo

De letterlijke vertaling van “Café com gelo” is koffie met ijs. Het gaat hier vaak om een espresso met daarbij een apart glas ijs. Je dient dan zelf nog de espresso over het ijs te gieten om je ijskoffie samen te maken. Misschien had je een Frappuccino in gedachte toen je een ijskoffie bestelde, maar in Portugal is dit een echte ijskoffie?

Mazagran

Op sommige plekken kun je een Mazagran bestellen. Dat is een espresso, die dit keer geserveerd wordt met ijsblokjes en citroen. Het kan ook zijn dat je munt in je glas vindt, en soms is ook een scheutje rum mogelijk. Perfect voor een hete, Portugese zomerdag vinden wij!